Painoindeksi = BMI ( = Body Mass Index )

Painoindeksi on käytetyin ja käyttökelpoisin painoon perustuva lihavuuden ja laihuuden osoitin. Se voidaan laskea jakamalla paino (kg) pituuden (m) neliöllä.

Painoindeksilaskin

Anna tiedot kokonaislukuina. Paino kiloina ja pituus sentteinä.
Paino ( kg ):   
Pituus ( cm ):   
Painoindeksi: 

Painoindeksin tulkinta

Painoindeksiarvot sopivat parhaiten noin 20-60 -vuotiaalle aikuiselle.  Lievä alipaino (arvo noin 18) ei ole vielä hälyttävää, jos paino pysyy tasaisena. Joillakin naisilla painoindeksi on vieläkin pienempi (16-17), mutta tällaisiin lukuihin ei missään nimessä saa laihduttaa. Alle 15 olevat lukemat ovat aina poikkeavia ja jopa vaarallisia.

Meillä Raskaan Sarjan miehillä arvot ovat yleensä yli 30, eli arvo tarkoittaa "Merkittävää lihavuutta", ts. tarttis tehrä jotain.

Painoindeksin viitealueet
Painoindeksi - BMI Tulkinta 
  alle 18,5 Paino on ihannetta pienempi. Sairastuvuusriski on suurentunut. Usein laihuus on kuitenkin seuraus sairaudesta eikä sen syy. Kannattaisi syödä hieman useammin, mutta terveellisesti.
 18,5-24,9 Ihannepaino. Laihduttamiseen ei ole mitään terveydellistä syytä.
 25,0-29,9 Lievä lihavuus. Sairastuvuusriski on hieman suurentunut. Riskiä voidaan pienentää elintapoja muuttamalla ilman selvää laihduttamista (lisää liikuntaa, vähärasvaisempi ruokavalio)
 30,0-34,9 Merkittävä lihavuus. Sairastuvuusriski on selvästi suurentunut, myös tavallista suurempi kuolleisuusriski. Laihtuminen saattaa olla hyödyllistä terveydelle.
Jos arvosi on tämä tai suurempi, liity HETI Turun RaskasSarja ry:hyn
 35,0-39,9 Vaikea lihavuus. Riskit edellistä suuremmat. Laihtuminen on hyödyllistä terveydelle
 yli 40 Sairaalloinen lihavuus. Laihtuminen on erittäin hyödyllistä terveydelle